Nosaltres 

MANIFEST DE LA VACA CEGA

      Que una associació cultural es faci anomenar La Vaca Cega precisa explicació. Si el nom fa la cosa, es pot endevinar un grau d’humilitat de part dels qui l’han triat, o la recerca d’arrels tradicionals, o, fins i tot, un intent de refredar l’excés d’autoestima que tenalla el món de la cultura. La raó de marca de l’entitat és prou ambigua. Una vaca dóna per molt: des d’animal sagrat, a mare de braus i genitora de llet amb els seus derivats; i entrecots. Si, a més a més, la vaca és cega el mèrit augmenta.

     Joan Maragall va compaginar admiració i compassió vers un animal desproporcionat, lleig i excessiu. Si a aquests adjectius afegim els qualificatius de sagrat, brau i alimentari, podem afirmar que la vaca és, també, un animal contradictori. Tan contradictori com el mot cultura.

     La tria del nom en funció de l’autor també mereix ser explicada. Joan Maragall, a cavall entre modernistes i noucentistes, va ser valorat per totes les tendències. ¿Qui, sinó, Joan Maragall és capaç d’escriure un Cant Espiritual que plagui a creients i ateus? ¿O una Oda a Espanya que no deixi indiferent a Unamuno? Hauríem de rellegir La Ciutat del perdó, ara que es complirà el centenari de la Setmana Tràgica, per comprendre el gran esforç de síntesi, és a dir, de concòrdia de l’obra maragalliana.

     La ceguesa dóna a la vaca de Maragall un valor afegit: quan topa recula; i veu calmosa, sense gaire set; i branda lànguidament la llarga cua, orfe de llum sota del sol que crema. És a dir, s’equivoca sovint, moltes vegades no sap on va, cerca la llum, sua la cansalada, però avança.

     Marquen moltes coses, però la que més: la terra que es trepitja i la gent amb qui es conviu. En el nostre cas Sant Andreu, Barcelona i, per descomptat, Catalunya. Potser no calia dir-ho, però, per si de cas, que quedi escrit.

     Igual que les vaques som gent de grup: cercarem el treball conjunt i la col·laboració amb altres entitats. La ceguesa ens obliga al reciclatge continuat i a mirar d’estendre les noves tecnologies als àmbits culturals.

     Convençuts que el camí es fa caminant pels singles, per les comes, pels silencis dels prats i en les riberes, no voldríem fer sonar l’esquellot abans d’hora. Si de cas, ens trobarem a la font de l’esmolada pica, allà on comença el camí de l’aigua.

 


El nostre projecte

Llegiu primer el Manifest de La Vaca Cega. Veureu que volem impulsar la cultura, el coneixement de la nostra llengua i la seva riquesa literària. De baix a dalt i de dreta a esquerra. Sense pretensions però amb fermesa i rigor, sense defugir el debat que ens faci avançar en grup. Cercarem realitzar les nostres activitats en xarxa, és a dir, en col·laboració amb altres entitats afins. 


Qui som

Quatre gats que hem organitzat la 1a. Trobada de Lletraferits a Sant Andreu i una conferència-recital poètic sobre la Setmana Tràgica amb el títol: Revolta i Poesia. Amb altres entitats de Sant Andreu, estem preparant  la commemoració dels 150 anys del naixement de Joan Maragall. Voldríem que l'Any Joan Maragall 2010 servís per encarar millor el futur sobre la base dels ingredients encara vàlids de l'obra maragalliana, sense oblidar un altre poeta: Miguel Hernández, en el centenari del seu naixement.

1a Tobada Lletraferits 2009.pdf (159,7 kB)

Cartell acte Setmana Tràgica.pdf (840 kB)


Vida social i avisos

Dijous, dia 18 de gener de 2010, a les 8 de la tarda, a Can Galta Cremat reunió de vacacecs